OPU / ICSI Proceduren på hest er stadig ny og under udvikling. Resultaterne er stadig væsentlig under det vi finder ved ET-teknikken

I teorien kan en donorhoppe tappes hver 14. dag, hvor der kan findes 0-15 æg pr gang, hvilket kunne resultere i et stort antal føl pr OPU/ICSI session.
Men! som sagt proceduren på hest er stadig under udvikling. Vi samarbejder med flere internationale universiteter , herunder det ICSI laboratorie i Skandinavien med de stærkeste faglige kompetencer, men vejen til et succesfuldt produkt er stadig lang

På verdensplan og hos de absolut bedste på dette felt ligger der et opnåeligt mål, som siger én fuldbyrdet drægtighed pr. 3 OPU/ICSI sessioner. Dvs. en sandsynlighed der ligner succesraten for de mere normale procedurer ved ET-flush. Men i generel praksis er sandsynligheden noget mindre.OPU/ICSI proceduren har fordele som ET-proceduren ikke har. Ved OPU/ICSI skal donorhoppen ikke insemineres, dvs. donorhoppen skal kun fjernes fra sine træningsfaciliteter en gang hver 14 dag (mindre stress). Der anvendes ingen hormoner på donorhoppen som ellers kan påvirke den i sporten. Donorhoppen kommer ikke i brunst i den periode der udføres OPU/ICSI. OPU/ICSI proceduren kan udføres det meste af året, da den ikke kræver tilstedeværelse af naturlige brunster.
Muligheden for at nedfryse blastocyster produceret uden for avlssæsonen giver en mulighed for at gemme embryonerne til et senere mere fornuftigt tidspunkt, hvor man ønsker at anvende dem i en rugehoppe. Det giver reelt set en meget længere periode på året, hvor man kan producere føl, og stadig få rugehopperne til at fole, når man ønsker det.

Ved OPU/ICSI proceduren kan der også anvendes forskellige hingste på samtlige opsamlede æg. Der kan ligeledes anvendes en teknik hvor man deler en frostsædsdosis i mange små dele, da der kræves en meget lille mængde sæd pr. æg.
Teknikken er specielt smart til sportsheste der nu kan avles på når det passer ind i stævne- og træningsprogrammet, samtidig med at der skal bruges mindre tid end på ET. Teknikken er også smart når man har hopper med dårlig livmoder, kroniske livmoder infektioner, eller hingste med dårlig sædkvalitet.

OPU (æg-opsamling): Første del af proceduren foretages ambulant på klinikken, og proceduren tager ca. en time. Donorhoppen ankommer til klinikken på det aftalte tidspunkt, dette vil typisk være på onsdage eller torsdage i tidsrummet mellem kl. 10 og kl. 14. Donorhoppen klargøres og OPU (æg-opsamlingen) foretages ultralydsguidet via hoppens skede. De opsamlede æg håndteres og renses inden de sættes i modning og kan overføres til ICSI-laboratoriet.
Vi finder normalt mellem 0 og 10 æg pr. OPU (æg-opsamling). De æg vi finder kan være af varierende kvalitet, men alle æg overføres til modning og gøres klar til næste fase.
Efter OPU (æg-opsamlingen) kan donorhoppen returnere til sin egen stald og træningen kan som regel genoptages efter 5 dage.
OPU (æg-opsamling) proceduren foretages via rektum og vagina, hvilket kan resultere i komplikationer som ved andre gynækologiske undersøgelser. Skaderne kan bl.a. være skade på rektalslimhinde, skedevæg, infektioner i bughule eller på æggestokke, kolik mm. Risiko vurderes som meget lille, men skal tages med i den overordnede betragtning. For at imødegå komplikationer vil der rutinemæssigt i forbindelse med proceduren blive anvendt sederende og smertestillende stoffer samt antibiotika, Det tilstræbes at anvende stoffer som maksimalt giver 4 dages doping..
Det kan forventes at donorhoppens æggestokke er klar med en ny bølge af æg 14 dage senere, hvorfor opsamlingen oftest foregår hver 14. dag.ICSI (reagensglasbefrugtning):
De modnende æg fra OPU-proceduren (æg-opsamlingen) modtages på ICSI-laboratoriet, hvor de klargøres til befrugtning. Når modningen er på det korrekte sted, injiceres en sædcelle i hvert æg (ICSI= intracytoplasmatisksperminjektion). De nu befrugtede æg sættes til dyrkning i yderligere ca. en uge. En del æg vil ikke dele sig yderligere efter ICSI-proceduren, og vil gå til grunde. De bedste æg vil dele sig og udvikle sig til overførbare blastocyster (7 dages fostre). Disse overførbare blastocyster returneres herefter til stutteriet, hvor de overføres til egnede rugehopper i det omfang der er egnede rugehopper tilgængeligt.
Alternativt kan de fryses ned til senere anvendelse.