Kolik og vinterfodring

Kolik:
Definitionen af kolik er smerte fra bughulen. Kolik er et vidt begreb, hvor der typisk er tale om mave-tarm lidelser men også problemer med lever, nyrer, indre reproduktionsorganer og selve bughulen kan give kolik.
Tegn på kolik afhænger af flere faktorer såsom sygdommens alvor og hestens smertetærskel. Smertetærsklen hos hest er individuel som hos mennesker, men generelt set er den unge hest mindre hårdfør og den ældre hest især følhopper typisk noget sejere. Ligeledes har visse racer såsom koldblodsheste, travheste, oldenborgere, og islændere en generelt en høj smertetærskel. Koliksmerter er derfor variable men inkluderer manglende ædelyst, nedstemthed, uro, skraben, sparken op mod bugen, kiggen på bugen, oppustet bug, store næsebor, svedudbrud, rullen rundt, rastløshed (op og ned), og rabiat, hensynsløs adfærd. Tegn på tidligere voldsom kolikuro er hudafskrabninger på hovedet, hoftehjørner og ben.
Fordi definitionen af kolik er et paraply-begreb dækker det over mange sygdomme fra simpelt mavekneb til livstruende tarmslyng. På grund af hestenes individuelle smertetærskel kan det være en udfordring at skelne mellem ukompliceret og alvorlig sygdom. Her er ejerens kendskab til sin hest en uvurderlig hjælp for dyrlægen.

De typiske årsager til kolik kan heldigvis kureres. Øverst på listen over vinterkolik er stortarmsforstoppelse (som regel fra halm og manglende væskeindtag), mavesår, diarre fra pludseligt foderskift og luftophobning. Andre problemer inkluderer indvoldsorm, sandforstoppelse, tarmbetændelse, tyndtarmsforstoppelse og naturligvis tarmslyng. Tarmslyng er betegnelsen for en tarm der er drejet om sig selv eller et andet stykke tarm og herved har lukket af for blodtilførslen, hvorved denne tarmsektion er døende på grund af iltmangel. Et dødt stykke tarm i hesten er umiddelbart livstruende, da bakterier og andre affaldsstoffer inde fra tarmen frigives til blodbanen og bughulen og hermed forårsager forgiftning og chok. Kolikoperation er her nødvendig for hestens overlevelse.

Alt efter årsagen kan kolik være et akut, enestående tilfælde; være tilbagevendende eller være lavgradig men konstant. Akut dyrlægehjælp ved kolik afhænger naturligvis af årsagen men inkluderer altid klinisk undersøgelse, rektalundersøgelse og ilægning af næse-svælg sonde. Ved de kroniske kolikheste, anbefales en dybdegående udredning for at præcisere diagnosen og hermed prognose og forebyggende behandlingsstrategi.

Vinterfodring
I vinterhalvåret skal vi være opmærksomme på at undgå pludselige foderskift samt at tilrettelægge hestens foder så fordøjelsesvenligt som muligt. Især store mængder korn og kraftfoder, megen halm og mange timer uden foder giver anledning til problemer.
Uanset årstid gælder samme fem tommelfingerregler for fodring:

1) hovedparten (ca. 2 % af kropsvægt/dag) skal bestå af stråfoder såsom hø, wrap og lucerne. Halm og frøgræs er stråfoder, og tilføjer nogen foderenheder men minimal brugbar energi. Disse bør derfor kun anvendes som tidsfordriv i moderate mængder.

2) hesten skal være dækket ind med vitaminer og mineraler – dog gælder det ikke at jo mere, jo bedre. Visse vitaminer og mineraler kan nemlig være giftige i overdrevne doser. Vitamin– og mineraltilskud bør derfor være tilpasset hestens vægt, alder og arbejde. Vi kan altid kontaktes ved tvivlsspørgsmål om dette.

3) Kraftfoder skal fodres efter reglen: så lidt som muligt og så meget som nødvendigt for at hesten kan opretholde huld og energi til arbejde. Kraftfoder markedet for hesten er stort og kompliceret. Er man i tvivl om foder eller trives hesten ikke, bør dyrlægen kontaktes for rådgivning.

4) nogle heste har gavn af særlige fodertilskud såsom olier og urter.

5) Den bedste foderplan er den, der virker for lige netop din hest. Dyrlægen er altid klar til at hjælpe med rådgivning og individuel tilrettelæggelse af hestens foder.