Luftvejssygdomme

Endoskopibillede af svælgetEndoskopibillede af svælgetSymptomer på luftvejssygdomme kan være nedsat præstation, hoste, nysen/prusten, bilyde, næseflåd, feber, nedstemthed, vægttab, hævede lymfekirtler mv. Årsager til luftvejslidelser er som regel mekaniske, allergiske eller infektiøse og problemet kan stamme fra øvre (næse, hals) eller nedre luftveje (lunger).

En luftvejsundersøgelse starter altid med en indgående kortlægning af forhistorien efterfulgt af en grundig klinisk undersøgelse. Alt efter sygdomsmistanke kan der herefter udvides med re-breathingundersøgelse, arbejdsprøve, blodprøver for tegn på allergi eller infektion, kikkertundersøgelse (endoskopi) af næsehule, svælg (se billedet til højre), luftposer, luftrør og bronchieforgreninger, væske-/skylle- og vævsprøver fra luftvejene, røntgen og evt. ultralydsscanning.

Resultaterne af undersøgelserne sikrer en skræddersyet behandlingsstrategi baseret på den enkelte hests behov.

Føl med cyste i svælget. Føllet var meget påvirket af cysten, der lukkede for lufttilførslen. Føllet blev opereret og fungerer i dag normalt.Føl med cyste i svælget. Føllet var meget påvirket af cysten, der lukkede for lufttilførslen. Føllet blev opereret og fungerer i dag normalt.Samme føl som til venstre. På dette billede ligger den bløde gane op over cysten, men det ses tydeligt, hvor lidt åbning, der er ned til luftrøret (sammenlign med billedet øverst til højre).Samme føl som til venstre. På dette billede ligger den bløde gane op over cysten, men det ses tydeligt, hvor lidt åbning, der er ned til luftrøret (sammenlign med billedet øverst til højre).
Endoskopibillede af luftposen på et føl med luftvejsinfektion gennem længere tid. Der ses en stor ansamling af pus.Endoskopibillede af luftposen på et føl med luftvejsinfektion gennem længere tid. Der ses en stor ansamling af pus.Endoskopibillede af en strubepiber. Der ses en tydelig asymmetri, hvor venstre side er lammet (sammenlignes med billedet ovenfor).Endoskopibillede af en strubepiber. Der ses en tydelig asymmetri, hvor venstre side er lammet (sammenlignes med billedet ovenfor).