ET Flush / Embryo

 

transplantation

 

 

Højelse Hesteklinik

 

Informationsdokument 2024

 

 

 

Inden donorhoppen indleveres på Højelse Hesteklinik skal Online aftalen linket til dette dokument være udfyldt og modtaget af Højelse Hesteklinik ApS.           

                                 

Ingen procedurer kan påbegyndes før aftalen er underskrevet.

 

Anvendes til

 

  • Hopper til inseminering med efterfølgende ET-flush og embryooverførsel
  • Hopper til ambulant ET-flush og embryooverførsel

 

Information om opstaldningsbetingelser i forbindelse med proceduren er inkluderet. Det er ikke nødvendigt at udfylde aftale om opstaldning separat

 

 

Aftalen om ET-flush / Embryotransplantation indgås online via 

Højelse Hestekliniks hjemmeside: www.get2vet.dk

 

 

Inseminering, ET-flush, embryooverførsel og opstaldning kan finde sted når onlineaftalen er udfyldt og modtaget af Højelse Hesteklinik.

 

Ved underskrift accepteres priser og bestemmelser for Højelse Hesteklinik som beskrevet i dette Informations dokument.

 

 

 

 

Procedure ved embryo-transplantation:

 

Princippet i en embryotransplantation/ET er 3-delt.

 

  • Inseminering: Donorhoppen insemineres på normal vis.

 

  • ET-flush: 7 dage senere fortages en ET-flush/ embryoskylning. Ved skylningen findes i princippet 1 befrugtet æg (som reelt er et 7 dage gammelt foster (et embryon)).

 

  • Embryooverførsel: Embryonet overføres (embryooverførsel/embryotransplantation) til en recipienthoppe (rugehoppe), som skal bære drægtigheden frem til fødsel.

 

 

Inseminering: Information om inseminering kan findes i informationsdokumentet om inseminering

 

 

ET-flush/ Embryoskylning: Donorhoppens livmoder skylles ca. 7 dage efter inseminering og ægløsning med en skyllevæske, væsken filtreres og gennemsøges i mikroskop for at finde drægtigheden (embryonet). Denne proces betegnes som embryoskylning/ET-flush.

 

Det kritiske punkt i denne procedure er en meget præcis fastlæggelse og korrelation af ægløsningstidspunktet for henholdsvis donorhoppen og recipienthoppen.

 

Donorhoppen skal have foretaget embryoskylning/ET-flush efter et nøjagtigt tidsskema for at sikre, at det befrugtede æg (embryonet) har en meget specifik alder og dermed størrelse. Embryonet må ikke være for lille til at kunne findes i mikroskopet, eller for stort til at kunne overflyttes til en recipienthoppe.

 

 

Embryooverførsel: Hvis der ved skylleprocessen findes et befrugtet æg (embryon), overføres dette til livmoderen på en recipienthoppe. Denne proces betegnes som embryooverførsel.

 

Det er meget vigtigt for embryoets overlevelse, at donorhoppen og recipienthoppen har haft ægløsning meget tæt på hinanden. Dette forudsætter en præcis og omhyggelig planlægning for at sikre synkronisering af hoppernes brunstcyklus.

 

Det er derfor en stor fordel med mere end én passende recipienthoppe til rådighed pr donorhoppe pr. brunst. I enkelte tilfælde kan det ligeledes forekomme, at der findes mere end et embryo ved en skylning, hvorved der kan blive brug for mere end en recipienthoppe.

 

Højelse Hesteklinik råder over en stor besætning af recipienthopper, hvilket gør det muligt altid at have et antal optimale recipienthopper parat til en given donorhoppes embryon/-er.

 

 

Genfindelsesprocent: I teorien kan man påregne følgende sandsynligheder for at finde et embryon ved en embryoskylning/ET-flush. Dette forudsætter at der er optimale ifolingsbetingelser med hensyn til sædkvalitet og insemineringsrutiner

 

Unge hopper uden problemer

50–60%

Hopper med ifolings problemer

20–50%

Ældre hopper med kroniske livmoderproblemer

under 20 %

 

Overflyttede egnede embryoner har en overlevelsessandsynlighed på 70-80 % frem til dag 36, herefter er drægtighedsprocenterne som ved en normal drægtighed.

 

Når der anvendes frostsæd i forbindelse med insemineringen, skal der påregnes en lidt lavere genfindelsesprocent af embryoner. Dette bevirker, at en del rugemødre ikke bliver anvendt som planlagt, hvilket igen er årsagen til at der tillægges et mindre frosttillæg ved ET-flush efter inseminering med frostsæd

 

Erfaringen viser, at der er størst chance for succes med embryotransfer i perioden fra maj til august.

 

På Højelse Hesteklinik påbegynder vi udvælgelse og overvågning af recipienthopperne i starten af marts, for at være klar med de første hopper ved indgangen til april.

 

ET-sæsonen starter ca. 1. april og slutter ca. 15. august.

 

 

Donorhoppen:

 

Donorhoppen kan insemineres på Højelse Hesteklinik, Hoppen kan enten opstaldes under insemineringen (3-4 dage), eller insemineringen kan finde sted ved ambulante besøg på daglig basis frem til ægløsning. Højelse Hesteklinik står for inseminering, embryoskylning/ET-flush, embryooverflytning og drægtighedsscanning af recipienthoppe. I perioden mellem inseminering og embryoskylning/ET-flush kan donorhoppen være opstaldet på klinikken eller donorhoppen kan tages hjem til ejer-/bruger. Embryoskylning/ET-flush foregår på Højelse Hesteklinik, ambulant ca. 7 dage efter inseminering, hvorefter et eventuelt embryo vil blive overført til en recipienthoppe.

 

Det er også muligt at donorhoppen insemineres hjemme hos ejer eller på en anden insemineringsstation af egen dyrlæge. Det vigtigste er daglige scanninger og tæt kommunikation omkring og registrering af ægløsningstidspunktet. Ca. 7 dage efter ægløsning, bringes donorhoppen til Højelse Hesteklinik, hvor embryoskylning/ET-flush foregår ambulant, proceduren tager ca. en time. Eventuelle embryoner vil blive overført til en recipienthoppe umiddelbart i forlængelse af ET-flush proceduren.

 

Embryoner fundet ved embryoskylning/ET-flush på en anden lokation end på Højelse Hesteklinik kan ligeledes indgå i embryotransferprogrammet. Disse embryoner fremsendes til Højelse Hesteklinik i nedkølet tilstand og overføres til recipienthopper umiddelbart efter modtagelsen.

 

De hyppigste komplikationer i forbindelse med teknikken er henholdsvis, kronisk endometritis (livmoderbetændelse) og persisterende drægtighed hos donorhoppen. Den større risiko for livmoderbetændelse kommer af, at man i forbindelse med processen håndterer livmoderen hver 7. dag mod hver 21 dag ved normal inseminering. Den persisterende drægtighed efter ET-flush, opstår hvis man ikke finder embryonet i forbindelse med udført ET-flush, hvilket oftest skyldes at embryonet ikke er faldet ned i livmoderen på tidspunktet for udførelsen af et ET-flush. For at sikre sig imod disse to komplikationer anbefales det at lade donorhoppen scanne 10-15 dage efter sidste ET-flush.

 

 

 

 

Donorhoppe  Priser 2024 (ex. moms)

 

 

Inseminering og ET-flush

 

Follikelkontrol og inseminering afregnes pr. brunst:

 

Ved anvendelse af frostsæd vil der være et frostsæds tillæg på hvert ET-flush på kr. 350

 

 

Inseminering med kølesæd pr. brunst

Dkk

2.220

 

Inseminering med frostsæd pr. brunst

-

3.100

 

ET- Flush (ekskl. materialer)

-

2.020

 

ET tillæg ved anvendelse af frostsæd

 

350

 

Embryo-overførsel (ekskl. materialer)

-

1.350

Priser er opgivet ekskl. moms. og ekskl. Medicin

 

 

Opstaldning:

 

 

Privat ejede heste

Dkk.

 

 

Boks om natten (fold med andre heste om dagen)

 

144

 

Døgnfold (kun muligt i perioden efter 1. maj og frem til indbinding)

 

96

 

Løsdrift (efter indbinding, ca. 1 oktober og frem til evt. foling)

 

144

 

Hoppe med føl ved siden (hoppe med føl altid på boks om natten)

 

156

 

Føl alene efter fravænning (opstaldning af føl er ikke en option)

-

250

 

Folingsovervågning på stutteriet (ekskl. Opstaldning)

 

7.800

 

 

 

 

 

Tillæg pr døgn

 

 

 

Tillæg for alene-fold, dækken, klokker mm. for første tilvalg

-

56

 

Tillæg for følgende tilvalg

-

28

 

Vaccination Herpes (EHV) inkl. vaccine

 

400

 

Vaccination Influenza/Tetanus inkl. vaccine

 

400

 

Tandrasp

 

760

 

Vaccination og tandrasp

 

1000

 

Behandling med ormekur

 

250

Priser er opgivet ekskl. moms.

 

Diverse udlæg: f.eks. transport af sæd fra hingsteholder til stationen, returforsendelse af sædcontainer inkl. registreringspapirer til hingsteholder, avlsforbund, chipmærkning, prøveudtagning, laboratorieprøver, CHR-registrering, medicin mm påhviler alene hesteejeren.

 

Medbragt ”eget foder” medfører ikke reduktion i opstaldningsprisen

 

Hopper til foling opstaldes altid på boks min 1 mdr. inden foling

 

Hopper med føl ved siden opstaldes altid på boks (døgnfold ikke muligt)

 

Døgnfold: opstaldning med andre heste på fold, kan ikke kombineres med alene-fold eller inseminering med frostsæd, kun muligt i perioden fra 1. maj og frem til indbinding, kun for hopper uden bagsko, ekstra foder på fold gives kun i form af wrap-hø, fodring derudover er ikke en mulighed.

 

Løsdrift: Vurderer Højelse Hesteklinik at en hest ikke trives i løsdrift, kan den umiddelbart flyttes til anden opstaldning, kunden er indforstået med at tåle en evt. merudgift.

 

Alene-fold: Der kan være sparsomt med græs, wrap-hø tildeles på boks.

 

Opstaldningspriserne er vejledende og kan reguleres med 1 måneds varsel

 

 

Højelse Recipienthoppe

 

Recipienthopperne stilles til rådighed af Højelse Hesteklinik, som råder over en stor homogen population af recipienthopper. Gruppen af recipienthopper følges daglig ved scanning, deres ægløsningstidspunkt monitoreres og manageres så der findes grupper af hopper med ægløsning på enhver given dag sæsonen igennem.

 

Embryoner fundet ved ET-flush/embryoskylning, overføres direkte til en matchende Højelse Recipienthoppe. Herefter bliver recipienthoppen scannet på 14., 28. og 45. dag i drægtigheden.

 

Købsaftale: (kr. 21.500 +1 kr.): Ved 45 dages drægtighed, indgås en købsaftale med Højelse Hesteklinik om brugsretten til recipienthoppens mave, hvorefter alt ansvar for og samtlige udgifter til recipienthoppen og embryonet overgår til donorhoppens ejer-/bruger.

 

Donorhoppens ejer/bruger har ingen udgifter til en Højelse-recipienthoppe hvis hun ikke er drægtig dag 45(”no cure no pay” på recipienthoppen)

 

I praksis betales et ”45 dages recipienthoppe fee” på kr. 21.500 for drægtigheden og samtidig sælges brugsretten til recipienthoppen til donorhoppens ejer/bruger for 1 krone. Salget er betinget af, at Højelse Hesteklinik køber recipienthoppen tilbage i perioden 15.-31. marts 2026 til samme pris.

 

 

Returnering / Opstaldning:

 

  • Returnering 15-31 marts 2026: Recipienthoppen er i donorhoppens ejer/brugers varetægt indtil den skal returneres til Højelse Hesteklinik, Kratvej 8, 4623 Lille Skensved i perioden 15.-31. marts 2026.

 

  • Returnering før 15. marts 2026: Recipienthoppen kan tilbageleveres inden 15. marts 2026 mod betaling forud for opstaldning i perioden fra den faktuelle returneringsdato og frem til 15. marts 2026. Recipienthoppen skal returneres til Højelse Hesteklinik, Kratvej 8, 4623 Lille Skensved. Prisen for opstaldning er kr. 96 pr. døgn (små 3000 pr måned).

 

  • Opstaldning af Recipienthoppen på Højelse Hesteklinik efter 45 dages dr scanning: Opstaldningsprisen er kr. 144 pr. døgn frem til foling. Ved længere tids opstaldning skal der indgås aftale, i form af en udfyldt online formular. Foling på stutteriet kan aftales. Opstaldning af hoppe og føl efter fødsel kan aftales. Opstaldning på stutteriet efter fravænning er ikke en mulighed.

 

 

Depositum:

 

Ved overdragelsen på dag 45 betales et depositum for recipienthoppen på kr. 2.000. Pengene returneres, når recipienthoppen er tilbageleveret til Højelse Hesteklinik i normal huld, kondition, nybeskåret og med et opdateret vaccinationskort. Depositum returneres ikke ved mangler jf. nedenstående takseringsmodel

 

1

Manglende huld og kondition

Dkk 2.000

2

Mangelfuld beskæring og hovpleje

Dkk 2.000

3

Mangelfuld opfølgning på vaccinationer

Dkk 2.000

 

Bemærk at ved mangler på 2 eller 3 parametre vil donorhoppens ejer/bruger blive faktureret yderligere kr. 2.000 pr observeret mangel.

 

 

Død:

 

Dør en recipienthoppe i donorhoppens ejer/brugers varetægt, vil hoppen skulle erstattes til Højelse Hesteklinik med et beløb på Dkk. 20.000. Dokumentation skal foreligge i form af dyrlæge attest eller lignende og recipienthoppens Pas skal returneres til Højelse Hesteklinik. Ved mangel på ovenstående, vil hoppen skulle erstattes til Højelse Hesteklinik med et beløb på Dkk. 40.000

 

 

 

 

Højelse Recipienthoppe  Priser 2024 (ex. moms)

 

 

ET-embryoner: Anvendelse af Højelse recipienthopper:

 

Priser er eksklusiv udgifter til CHR registrering, indberetninger til avlsforbund mm.

 

Betaling for recipienthoppen og andre forfaldne fakturaer, skal være tilgået Højelse Hesteklinik inden udlevering af hoppen kan foretages.

 

Højelse recipienthoppen takseres når hun er 45 dage drægtig. Hvis Højelse-recipienthoppen ikke er drægtig, er den uden omkostninger (”no cure no pay”).

 

 

 

Højelse recipienthoppe (rugehoppe)

Dkk

 

 

 

 

 

 

Ved ingen drægtig recipienthoppe dag 45(”no cue no pay”)

-

0

 

Drægtig rugehoppe-fee ved 45 dages drægtighed

-

21.500

 

Midlertidigt køb

-

1

 

Depositum

-

2.000

 

Opstaldning pr. døgn før 45 dages dr scanning

-

0

 

Opstaldning pr. døgn efter 45 dages dr scanning (+ 10 dage frem)

-

0

 

Opstaldning pr. døgn efter 55 dages dr scanning

-

144

 

Opstaldning pr. døgn efter fødsel (Ved foling på Højelse Hesteklinik)

-

156

 

Opstaldning pr. døgn efter fravænning (Recipienthoppe frem til 15 marts 2024)

-

96

 

Opstaldning Føl pr. døgn efter fravænning (opstaldning af føl er ikke en option)

-

250

 

Folingsovervågning på stutteriet (ekskl. Opstaldning)

-

7.800

 

Pasansøgning + Chipmærkning af føl født på stutteriet (obligatorisk ved

 

616

 

alder 30 dage)

 

 

 

 

 

 

 

Anbefalet tilkøb

 

 

 

Ansvarsforsikring / Føl-foster forsikring (anslået pris)

-

5.000

 

 

 

 

 

Eventuelle tillægsomkostninger ved returnering

 

 

 

Returnering før 15 marts 2026, opstaldning pr. døgn

-

96

 

Manglende huld og kondition ved returnering

-

2.000

 

Mangelfuld beskæring og hovpleje ved returnering

-

2.000

 

Mangelfuld opfølgning på vaccinationer ved returnering

-

2.000

 

 

 

 

 

Omkostninger ved død

 

 

 

Ved recipienthoppens død i donorhoppens ejer/brugers varetægt

-

20.000

Priser er opgivet ekskl. moms.

 

  Medbragt ”eget foder” medfører ikke reduktion i opstaldningsprisen

 

Opstaldningspriserne er vejledende og kan reguleres med 1 måneds varsel.

 

Ved recipienthoppens død i donorhoppens ejer/brugers varetægt. Hvis der ikke foreligger dokumentation og/eller passet ikke returneres til Højelse kr. 40.000,00

 

 

 

 

Privat Recipienthoppe  Priser 2024 (ex. moms)

 

 

ET-embryoner: Anvendelse af private recipienthopper:

 

Private-recipienthopper som klargøres af Højelse Hesteklinik: Private recipienthopper som ejes af donorhoppens ejer/bruger afleveres på Højelse Hesteklinik, Højelse Hesteklinik scanner og finder ægløsningstidspunktet. Recipienthopperne skal være unge hopper (helst 3-8 år) i god foderstand, uden forhistorie om reproduktionsmæssige problemer og med gode regelmæssige brunster.

 

Ved anvendelse af private-recipienthopper er der ikke et ”no cure no pay” system på recipienthoppen, udgifter til opstaldning, scanninger, overvågning og behandlinger takseres løbende.

 

Opstaldning af recipienthopper afregnes til ejer/bruger pr. døgn

 

Scanninger, overvågning og evt behandlinger af recipienthopper afregnes pr brunst.

 

Drægtighedsscanninger dag 14, dag 28 og dag 45 mm. afregnes pr drægtighedsscanning

 

 

Private-recipienthopper som klargøres hjemme: Recipienthopper som ejes af donorhoppens ejer/bruger, håndteres lokalt hos donorhoppens ejer/bruger og af dennes lokale dyrlæge, som scanner dagligt og finder hoppernes ægløsningstidspunkt.

 

Priserne er eksklusive udgifter til CHR registrering, indberetninger til avlsforbund mm.

 

Betaling for andre forfaldne fakturaer, skal være tilgået Højelse Hesteklinik inden udlevering af hoppen kan foretages.

 

 

 

Private recipienthopper (rugehopper) opstaldet på Højelse

Dkk

 

 

Hesteklinik:

 

 

 

Follikel overvågning pr brunst

-

1.800

 

Drægtighedsscanning pr gang (dg 14, dg 28, dg 45 plus følgende)

-

620

 

Opstaldning pr døgn på græs/døgnfold

-

96

 

Opstaldning pr døgn på boks

-

144

 

Opstaldning pr. døgn efter 45 dages dr scanning (fra dag 11 efter scanning)

-

144

 

Opstaldning pr. døgn efter fødsel (Ved foling på Højelse Hesteklinik)

-

156

 

Opstaldning pr. døgn efter fravænning (Recipienthoppe frem til 15 marts 2025)

-

96

 

Opstaldning Føl pr. døgn efter fravænning (opstaldning af føl er ikke en option)

-

250

 

 

 

 

 

Folingsovervågning på stutteriet (ekskl. Opstaldning)

-

7.800

 

 

 

 

 

Tillæg pr. døgn (alenefold, dækken, klokker mm.) ved første

-

56

 

Tillæg pr. døgn for følgende ydelse

-

28

Priser er opgivet ekskl. moms.

 

Medbragt ”eget foder” medfører ikke reduktion i opstaldningsprisen

 

Opstaldningspriserne er vejledende og kan reguleres med 1 måneds varsel

 

 

 

ET-specifikt

 

 

Ansvar, vilkår og betingelser:

 

Donorhoppens ejer/bruger er bekendt med de procedurer/teknikker der anvendes i forbindelse med anvendelse af Recipienthoppe, som anvendes af Højelse Hesteklinik.

 

De anvendte teknikker kan i sjældne tilfælde skade hesten og/eller embryonet, hvilket kan være årsag til permanente læsioner på donorhoppen og evt. resultere i dennes død.

 

De hyppigste komplikationer er henholdsvis kronisk endometritis (livmoderbetændelse) hos donorhoppen og persisterende drægtighed efter ET-flush, hvorfor det anbefales at lade donorhoppen scanne 10-15 dage efter sidste ET-flush.

 

Når donorhoppen overlades i Højelse Hestekliniks varetægt accepteres disse risici af ejer/bruger.

 

ET-flush foregår på donorhoppens ejer/brugers eget ansvar.

 

Alle heste opstaldet på Højelse Hestekliniks Stutteri er opstaldet på ejers eget ansvar og under accept af risiko for sygdom og skader, som hesten måtte pådrage sig i forbindelse med opstaldningen.

 

Højelse Hesteklinik har en erhvervsansvarsforsikring, som dækker hesten hvis professionelle fejl skulle forekomme, den maksimale erstatning alt inklusive kan ikke overstige 80.000 euro.

 

Fra tidspunktet hvor et embryon er overført til en Højelse-recipienthoppe, overgår alt ansvar og risiko for embryonet til Højelse Hesteklinik. Det er alene Højelse Hesteklinik, der træffer alle beslutninger angående håndtering af recipienthoppen, eventuelle behandlinger der udføres på recipienthoppen og dermed den indvirkning det kan have på embryonets overlevelse. Herunder i sidste instans aflivning af rugehoppe og af embryoner. 
 

Ejerskab af Højelse-recipienthoppe og embryon overgår til donorhoppens bruger/ejer i forbindelse med positiv drægtighedsscanning på dag 45.

 

Efter at recipienthoppen er konstateret 45 dage drægtig overgår al risiko og ansvar fra Højelse Hesteklinik til donorhoppens ejer/bruger.
 

Højelse Hesteklinik kan ikke stilles til ansvar for skader forvoldt af recipienthoppe eller føl, efter recipienthoppen er konstateret 45 dage drægtig.

 

Højelse Hesteklinik bestræber sig på at anvende så optimale recipienthopper som muligt på ethvert givent tidspunkt. En recipienthoppe er et levende individ og der vil altid kunne findes en parameter hos disse, som gør at de afviger fra den optimale sportshest.
Højelse Hesteklinik kan ikke stilles til ansvar for, at recipienthoppen i brugsretsperioden såvel før, under og efter fødsel ikke agerer eller opfører sig som forventet overfor sine omgivelser eller sit føl.

 

Højelse Hesteklinik kan ikke stilles til ansvar for embryotab, abort, skjulte fejl, dårlig opførsel, dårlige moder egenskaber mm. hos recipienthoppen.

 

Hvis en Højelse-recipienthoppe er i Højelse Hestekliniks varetægt efter 45 dages drægtighed, er Højelse Hesteklinik bemyndiget til at rekvirere transport og indlæggelse ved lidelser, der kræver at recipienthoppen indlægges på hospital. Udgifter til transport og hospitalsophold påhviler alene donorhoppens ejer/bruger.

 

Hvis en privat-recipienthoppe er i Højelse Hestekliniks varetægt, er Højelse Hesteklinik bemyndiget til at rekvirere transport og indlæggelse ved lidelser, der kræver at recipienthoppen indlægges på hospital. Udgifter til transport og hospitalsophold påhviler alene donorhoppens ejer/bruger.

 

Dør en Højelse-recipienthoppe i donorhoppens ejer/brugers varetægt, vil hoppen skulle erstattes til Højelse Hesteklinik med et beløb på Dkk. 20.000. Dokumentation skal foreligge i form af dyrlæge attest eller lignende og recipienthoppens Pas skal returneres til Højelse Hesteklinik. Ved mangel på ovenstående, vil hoppen skulle erstattes til Højelse Hesteklinik med et beløb på Dkk. 40.000

 

Ansvar og vilkår accepteres ved udfyldelse af Online-aftale på Højelse Hesteklinik´s hjemmeside www.get2vet.dk. Inseminering eller ET-flush/embryotransfer kan ikke finde sted før onlineaftalen er udfyldt og modtaget af Højelse Hesteklinik.

 

 

Betalingsbetingelser:

 

Betalingsbetingelser: 8 dage netto kontant

 

Forfaldne fakturaer for opstaldning, behandlinger samt andre ydelser må aldrig overstige kr. 20.000. Betaling for forfaldne fakturaer, skal være tilgået Højelse Hesteklinik før næste procedure eller anden større behandling, herunder inseminering, ET-flush og embryooverførsel, kan foretages.

 

Betaling foretages løbende i henhold til betalingsdatoen.

 

Ved anvendelse af Højelse-recipienthoppe kan recipienthoppen ikke udleveres, før købsaftale og betaling af ”rugehoppe fee”, i forbindelse med 45 dages drægtighedsdatoen for hver enkelt recipienthoppe, er modtaget

 

 

Anbefalinger:

 

Højelse Hesteklinik ApS anbefaler at tegne en følfosterforsikring ved overtagelsen af recipienthoppe og embryo. Denne kan alene tegnes af ejeren af hoppe og embryo.

 

Højelse Hesteklinik ApS anbefaler at recipienthoppen vaccineres regelret mod herpesvirus (virusabort) i 5. 7. og 9. måned

 

Højelse Hesteklinik ApS anbefaler, at lade donorhoppen scanne 10-15 dage efter sidste ET-Flush mht. eventuel irritation i livmoderen og eventuel overset drægtighed.

 

 

 

 

Generelt

 

Højelse Hesteklinik´s Stutteri

 

 

Adresse:                                                                   Kratvej 8,

4623 Ll. Skensved.

CHR nr. Stutteri. 81169

 

 

Kontakt:                Højelse Hesteklinik tlf.: 56 16 80 22 (vælg 1)

 

Almindelig tidsbestilling mandag-fredag kl. 09.00 - 14.00

 

Stutteridyrlægerne tlf. 56 16 80 22 (vælg 3 for stutteri):

 

Mandag-lørdag kl. 08.00-10.00 samt

Mandag-fredag kl. 16.00-17.00

 

 

Højelse Hesteklinik´s dyrlæger kontakter ejer, når hesten er klar til at gå hjem.

 

 

 

Indlevering & Afhentning:

Indlevering og afhentning af hopper på Højelse Hestekliniks Stutteri foregår bedst efter aftale med stutteriet eller klinikken og inden for nedenstående tidspunkter.

 

 

Mandag-lørdag kl. 08.00-10.00 samt

Mandag-fredag kl. 16.00-17.00         

 

 

Herudover på hverdage, lørdage og søndage kun efter aftale

 

 

 

Online Booking:

Inden ankomst til stutteriet skal din hest tilmeldes via ”Online booking” på vores hjemmeside www.get2vet.dk.

 

Forsiden, klik på ”Tilmelding til Reproduktion / Avl” derefter klik på billedet over den ønskede behandling.  Inseminering, ET/Embryotransfer, OPU-/ICSI-, Overførsel af eksterne embryoner/Udlån af Højelse-recipienthoppe, Opstaldning, Sædtapning hingste, Frostsædsproduktion mm.

 

Bookingen indeholder vigtige og nødvendige oplysninger, som klinikken har behov for i forbindelse med den reproduktionsprocedure, der er valgt for netop din hest. Enkelte punkter i bookingen er obligatoriske og skal udfyldes. 

 

 

Opstaldning:

Opstaldning af hopper til inseminering, og donorhopper til OPU-/ICSI-procedure eller ET-Flush/ Embryotransplantation aftales løbende.

 

Ønskes en hest opstaldet i en længere periode, skal der indgås en separat opstaldningsaftale. Opstaldningsaftale indgås online via Højelse Hesteklinik´s hjemmeside: www.get2vet.dk.

 

Boks: Inkluderer boksopstaldning om natten og tilbud om fold med andre heste om dagen, mulighed for alene-fold kan tilkøbes. Hopper med føl ved siden opstaldes altid på boks

 

Døgnfold: Opstaldning med andre heste på fold kan tilbydes fra ca. 1 maj og frem til indbinding, kun for heste uden bagsko, ekstra foder på fold gives kun i form af wrap-hø, fodring derudover er ikke en mulighed.

 

Døgnfold kan kun tilbydes imellem brunster, i brunstperioderne takseres altid som opstaldning på boks.

 

Ved døgnfold kan der ikke tilkøbes alene-fold. Døgnfold kan ikke anvendes i kombination med inseminering med frostsæd. Døgnfold kan ikke anvendes til hopper med føl ved siden.

 

Løsdrift: Anvendes alene i perioden efter indbinding og frem til foråret. Heste som ikke trives i løsdriften, vil blive overført til anden opstaldningsform, hestens ejer vil blive pålagt en evt. meromkostning herved.

 

Alene-fold: Tilkøbes mod tillæg. Kræver opstaldning på boks, kan ikke kombineres med døgnfold. Der kan være sparsomt med græs, wrap-hø tildeles på boks.

 

Opstaldning af recipientehopper kan aftales

Opstaldning til foling på stutteriet kan aftales. Ankomst til stutteriet minimum 1 mdr. før termin

Opstaldning af hoppe og føl frem til fravænning kan aftales.

Opstaldning af føl på stutteriet efter fravænning på 6 måneders dagen, er ikke en mulighed

Opstaldning på alene-fold kan tilbydes mod tillæg. Mod tillæg håndteres endvidere dækken, klokker, gamacher mm.

 

Opstaldningspriserne er vejledende og kan reguleres med 1 måneds varsel

 

 

CHR-Register:

Grundet regler mht. CHR-register, registrering af foder og registrering af hestens ankomst og afgang fra stutteriet, er det nødvendigt, at der oplyses, hvilken CHR-register adresse hesten kommer fra og til hvilken CHR-register adresse den skal overføres til efter endt ophold på stutteriet.  Eventuelle udgifter, afledt af CHR register lovgivning mm. påhviler alene hesteejeren.

 

 

Konsum status / Medicinsk behandling:

Grundet regler mht.  foder registrering, medicin håndtering og medicin anvendelse er det nødvendigt at kende konsum status på alle heste, som opstaldes på stutteriet.

 

Ved medicinsk behandling af hesten er det vigtigt at kende konsumstatus (pas afsnit IX del 2). Heste, som er udmeldt af fødekæden, kan behandles uden problemer, hvorimod heste, som ikke er udmeldt af fødekæden, kun kan behandles med et begrænset antal medicinske midler.

 

Ved opstaldning overgiver hesteejeren ansvaret for, at hesten kan blive behandlet efter behov, og dermed udmeldt af fødekæden hvis dette er nødvendigt.

 

Ved medicinsk behandling af føl er vi jf. gældende lovgivning pålagt at chipmærke føllet, tage DNA-prøve samt at udfylde midlertidigt identifikationsskema og eventuelt pasansøgning.  Økonomiske udgifter, afledt af lovgivning mm. påhviler alene hesteejeren.

 

 

Avlsforbund:

Det er essentielt at vide hvilket avlsforbund det/de producerede føl skal registreres i. Højelse Hesteklinik indberetter alle relevante bedækningsdata til føl, som skal registreres i avlsforbund under SEGES i forbindelse med insemineringen. Ønskes føllet registreres i avlsforbund uden for ”SEGES regi” eller i udenlandsk avlsforbund påhviler det ejer selv at indberette bedækningsdata og andre relevante data.

 

 

Foder:

Standard foderet består af: Equsana, havre, wrap og vitamin blanding. Det er altid muligt at medbringe eget foder, hvis dette er et ønske. Anvendelse af hestens eget foder medfører ingen reduktion i opstaldningsprisen. Ved opstaldning på alene-fold kan der være sparsomt med græs, ekstra wrap-hø vil blive tildelt på boks, enkeldyrsfodring på fold er ikke en mulighed. Ved opstaldning på døgnfold tildeles ekstra foder alene som Wrap-hø, enkeldyrsfodring på fold er ikke en mulighed.

 

 

Hestepas:

For at journalisering, medicinering og indberetning kan ske korrekt og til tiden, er det nødvendigt, at hestens ejer ved indlevering af hesten på Insemineringsstationen medbringer hestepas (konsumstatus hestepassets afsnit IX del 2 skal være udfyldt). Ved føl født på stutteriet er det ejers ansvar at lave følanmeldelse og anmodning om pas, således at opstaldede føl kan have et retsmæssigt pas

 

 

Traces / transport over grænser:

Ved opstaldning af heste som efter endt reproduktions procedurer skal overføres til et andet land end Danmark, skal der anvendes traces. Klinikken vil kunne være behjælpelige med disse under forudsætning af at alle oplysninger er til stede. Der takseres pr forbrugt tid.

 

Vær opmærksom på, at der kræves pas på føllet inden hjemtransport, hvis en hoppe med føl ved siden, som hører hjemme i et andet land end Danmark, opholder sig på stutteriet i mere end 30 dage. Det kan blive nødvendigt at chipmærke, udtage DNA-prøve og anmode om hestepas for disse føl. 

 

 

Abort:

Hopper som har aborteret i det år, hoppen indleveres på stutteriet, kan kun modtages efter kontakt til og accept fra stutteriets dyrlæger. Hopper som har aborteret, må som udgangspunkt ikke komme på stutteriet før 3 uger efter abort og der skal foreligge dyrlæge attest mht. årsag til abort samt negativt laboratorieprøvesvar mht. Herpes/EHV

 

 

Betaling:

Betalingsbetingelser: 8 dage netto kontant

 

Forfaldne fakturaer for opstaldning, foretagne behandlinger samt andre ydelser må aldrig overstige kr. 20.000. Betaling for forfaldne fakturaer, skal være tilgået Højelse Hesteklinik før næste procedure eller anden større behandling kan foretages.

 

Betaling foretages løbende i henhold til betalingsdatoen. Ved vedvarende manglende betaling vil ejers hest blive tilbageholdt på stutteriet for ejers regning indtil udestående er betalt.

 

For inseminering med Frostsæd, Fersksæd eller Kølesæd kan hoppejer vælge betaling pr brunst eller for hele sæsonen. Dette valg skal være foretaget inden inseminering  påbegyndes og skal være betalt inden  påbegyndelse af 2 brunst.

 

Ved anvendelse af Højelse-recipienthoppe kan recipienthoppen ikke udleveres, før købsaftale og betaling af ”rugehoppe fee” i forbindelse med 45 dages drægtighedsdatoen for hver enkelt recipienthoppe er modtaget.

 

 

Data / GDPR:

Ved udfyldelse af online-aftalen accepterer hestens ejer/bruger, at vedkommende må kontaktes af Højelse Hesteklinik via telefon, via mails og via sms-beskeder med hensyn til oplysninger, information, informationsmateriale og remindere med mere. Ligeledes accepterer hestens ejer/bruger at personlige data kan overføres til underleverandører i det omfang, dette er nødvendigt. Grundet GDPR regler, vil oplysninger automatisk blive slettet 5 år efter afsluttet samarbejde.

 

 

Ansvar, vilkår og betingelser:

Hesteejeren er bekendt med forholdene og hesteholdet på Højelse Hesteklinik ApS.

 

Hesteejeren er bekendt med de anvendte procedurer/teknikker, som anvendes af Højelse Hesteklinik, og dermed bekendt med de risici der er forbundet hermed.

 

De anvendte teknikker kan i sjældne tilfælde skade hesten og/eller embryon, hvilket kan være årsag til permanente læsioner på hesten og evt. resultere i dennes død.

 

Når hesten overlades i Højelse Hestekliniks varetægt accepteres disse risici af ejer/bruger. Alle procedurer herunder inseminering, ET-flush,  OPU-, tapning og andre behandlinger foregår på hestens ejer/brugers eget ansvar.

 

 

To specifikke problematikker skal fremhæves

 

 

ET-flush/embryotransfer: De anvendte teknikker ved ET-flush kan i sjældne tilfælde skade hesten og/eller embryonet, hvilket kan være årsag til permanente læsioner på donorhoppen og evt. resultere i dennes død.

 

De hyppigste komplikationer er henholdsvis kronisk endometritis (livmoderbetændelse) hos donorhoppen og persisterende drægtighed efter ET-flush, hvorfor det anbefales at lade donorhoppen scanne 10-15 dage efter sidste ET-flush.

 

 

OPU-proceduren: De anvendte teknikker ved OPU-proceduren kan i sjældne tilfælde skade donorhoppen og/eller æg og blastocyster, hvilket kan være årsag til permanente læsioner på donorhoppen og evt. resultere i dennes død, samt tab af æg og blastocyster. Risici vurderes som værende minimale, men kan bl.a. (som ved al anden rektal manipulation) indbefatte skader på tarm, blødning til bughule, betændelse i bughulen, abscesser/infektion i æggestokkene, kolik mm.

 

Alle heste opstaldet på Stutteriet er opstaldet på ejers eget ansvar og under accept af risiko for sygdom og skader, som hesten måtte pådrage sig i forbindelse med opstaldningen.

 

Dyrlægen har en erhvervsansvarsforsikring, som dækker hesten, hvis professionelle fejl skulle forekomme, den maksimale erstatning alt inklusive kan ikke overstige 80.000 euro.

 

Højelse Hesteklinik har ikke en forsikring der dækker hestens værdi eller tab af værdi i forbindelse med håndtering og behandling under opholdet. Det anbefales specielt for OPU-proceduren at overveje en forsikring af donorhoppen inden proceduren påbegyndes

 

 

Skader /hospitalisering:

Skader på hesten, eller dennes føl, i forbindelse med opstaldningen kan forekomme og vil i første omgang blive behandlet af Højelse Hesteklinik. Udgifter til behandling mm. påhviler alene hesteejeren.

 

Højelse Hesteklinik kan ikke stilles til regnskab for skader forvoldt af private hopper, Højelse-recipienthopper eller disses føl.

 

Ved behov for hospitalsindlæggelse, kontaktes hesteejer inden indlæggelse. I tilfælde hvor dette ikke kan lade sig gøre, vil hesten blive indlagt på hospital af Højelse Hesteklinik. Højelse Hesteklinik er her bemyndiget til at rekvirere transport og indlæggelse. Udgifter til transport og hospitalsophold mm. påhviler alene hesteejeren.

 

Hvis en Højelse-recipienthoppe er i Højelse Hestekliniks varetægt efter 45 dages drægtighed, og har behov for hospitalsindlæggelse, kontaktes donorhoppens ejer/bruger inden indlæggelse. I tilfælde hvor dette ikke kan lade sig gøre, vil hesten blive indlagt på hospital af Højelse Hesteklinik. Højelse Hesteklinik er her bemyndiget til at rekvirere transport og indlæggelse. Udgifter til transport og hospitalsophold mm. påhviler alene hesteejeren.

 

 

Opstaldningsbetingelserne gælder alle opstaldede heste

Ved opstaldning af privatejede heste på Højelse Hesteklinik er de alle omfattet af bestemmelserne i opstaldningsaftalen. Opstaldningsaftalen er inkluderet i inseminerings-, ET-flush/Embryotransplantation og OPU-/ICSI- aftalerne.

 

Ved opstaldning herudover skal Opstaldningsaftalen indgås online via Højelse Hesteklinik´s hjemmeside: www.get2vet.dk. Information om opstaldning generelt findes ligeledes på hjemmesiden i informations dokument om opstaldning.

 

Ved opstaldning af Højelse-recipienthopper på Højelse Hesteklinik efter konstateret drægtig dag 45, overgår disse til bestemmelserne i opstaldningsaftalen, opstaldningsaftalen skal indgås online via Højelse Hesteklinik´s hjemmeside: www.get2vet.dk.

 

Højelse-recipienthopper ved ET-Flush / embryotransplantation:

Fra tidspunktet hvor et embryon er overført til en Højelse-recipienthoppe, overgår alt ansvar og risiko for embryonet til Højelse Hesteklinik. Det er alene Højelse Hesteklinik, der træffer alle beslutninger angående håndtering af recipienthoppen, eventuelle behandlinger der udføres på recipienthoppen og dermed den indvirkning det kan have på embryonets overlevelse. Herunder i sidste instans aflivning af recipienthoppe og af embryoner. 


Højelse-recipienthopper ved OPU-/ICSI-proceduren:

Fra tidspunktet for OPU (æg-opsamlingen), hvor æggene høstes, overgår alt ansvar og risiko for æggene til Højelse Hesteklinik. Frem til æggene er pakket, transporteret og afleveret til ICSI-laboratoriet er det alene Højelse Hesteklinik, der træffer alle beslutninger angående håndtering af æggene, eventuelle behandlinger der udføres på æggene og dermed kan have indvirkning på æggenes overlevelse.

 

Fra tidspunktet hvor æggene afleveres hos VetEmbryo, overgår alt ansvar og risiko til ejer og/eller VetEmbryo.

 

Fra tidspunktet hvor et embryon er overført til en Højelse-recipienthoppe, overgår alt ansvar og risiko for embryonet til Højelse Hesteklinik. Det er alene Højelse Hesteklinik, der træffer alle beslutninger angående håndtering af recipienthoppen, eventuelle behandlinger der udføres på recipienthoppen og dermed den indvirkning det kan have på embryonets overlevelse. Herunder i sidste instans aflivning af recipienthoppe og af embryoner.

 

Ejerskab af Højelse-recipienthoppe og embryon overgår til donorhoppens bruger/ejer i forbindelse med positiv drægtighedsscanning på dag 45.

 

Efter at Højelse-recipienthoppen er konstateret 45 dage drægtig overgår al risiko og ansvar fra Højelse Hesteklinik til donorhoppens bruger/ejer.

 

Højelse Hesteklinik bestræber sig på at anvende så optimale recipienthopper som muligt på et hvert givent tidspunkt. En Højelse-recipienthoppe er et levende individ og der vil altid kunne findes en parameter hos disse, som gør, at de afviger fra den optimale sportshest. Højelse Hesteklinik kan ikke stilles til ansvar for at en Højelse-recipienthoppe i brugsretsperioden, såvel før som efter fødsel, agerer eller opfører sig mod forventning over for sine omgivelser eller sit føl
 

Højelse Hesteklinik kan ikke stilles til ansvar for embryotab, abort, skjulte fejl, dårlig opførsel, dårlige moderegenskaber mm. hos en Højelse-recipienthoppe

 

Dør en Højelse-recipienthoppe i donorhoppens ejer/brugers varetægt, vil hoppen skulle erstattes til Højelse Hesteklinik med et beløb på Dkk. 20.000. Dokumentation skal foreligge i form af dyrlæge attest eller lignende og recipienthoppens Pas skal returneres til Højelse Hesteklinik. Ved mangel på ovenstående, vil hoppen skulle erstattes til Højelse Hesteklinik med et beløb på Dkk. 40.000

 

 

For hingste gælder yderligere: Hingsteejer er bekendt med de procedurer/teknikker der anvendes i forbindelse med tapning af sæd fra hingsten, som anvendes af Højelse Hesteklinik. De anvendte teknikker kan i sjældne tilfælde skade hesten.

 

Højelse Hesteklinik har ansvaret, for at sæden håndteres, køles, fryses, mm. og opbevares under forsvarlige forhold.

 

Højelse Hesteklinik sørger for forsvarlig pakning af sæden i forbindelse med transport.

 

Højelse Hesteklinik forsikrer sig i øvrigt mod tyveri eller andet udefrakommende, der kan medføre sædens undergang eller forringelse.

 

Hingsten tappes for Hingsteejers regning og risiko.

 

Transporten af sæd arrangeres af hingsteejer og forsendelse af sæden foregår for Hingsteejers regning og risiko. Risikoen for sædens undergang eller forringelse bæres af Hingsteejer

 

 

Accept og tvistigheder:

Når hesten overlades i Højelse Hesteklinik´s varetægt accepteres ansvar, vilkår og betingelser, samt risici af ejer/bruger.

 

Ansvar og vilkår accepteres ved udfyldelse af specifik Online-aftale på Højelse Hesteklinik´s hjemmeside www.get2vet.dk.

 

Inseminering, ET-flush/Embryotransfer, OPU-/ICSI-procedure, Overførsel af eksterne ET- eller ICSI embryoner/Udlån af Højelse-recipienthoppe, Opstaldning, Sædtapning hingste, Frostsædsproduktion mm. kan ikke finde sted før onlineaftale er udfyldt og modtaget af Højelse Hesteklinik.

 

Indgåede aftaler er underkastet dansk ret. Alle tvister parterne imellem, der udspringer af nærværende aftale, afgøres endeligt og bindende ved voldgift af en eller flere udpegede eller valgte voldgiftsmænd.