Embryotransfer (ægtransplantation)
Embryonet er 7 dage gammelt, når det skylles ud af donorhoppen og overføres til rugehoppen. Embryonet kan kun lige anes med det blotte øje.Præstationsbaseret avl med fokus på at avle på de hopper, som gør sig godt i sporten og som har vist at de kan holde, er fyldt med dilemmaer for avleren. Udviklingen af embryotransfer (embryotransplantation / ægtransplantation) har åbnet nye revolutionerende muligheder for at avle på gode, yngre hopper sideløbende med, at de går i sporten.
Princippet i teknikken er, at et befrugtet æg (embryon) på dag 7. efter inseminering skylles ud af livmoderen og lægges over i en rugemor. Teknikken er nu så forfinet, at hele avlsarbejdet kan ordnes ambulant ved få besøg af under en times varighed på Højelse Hestekliniks embryostation. Donorhoppen kan derved fortsat være i normal træning under hele processen.
Embryotransfer kan principielt anvendes på alle hopper, gamle som unge.
Succesraten hos unge/yngre hopper er oftest meget høj, men teknikken åbner også yderst tiltalende muligheder for mere optimal håndtering af ældre eller problematiske hopper.
Steen Bo Larsen og Michael Sinding er blandt nogen af landets bedste og mest erfarne dyrlæger indenfor anvendelse af embryotransfer.
Det er et meget tidskrævende arbejde at lede efter udskyllede embryoner Føl efter Blue Hors Zack f.2008 på Højelse Hesteklinik sfa. embryotransplantation. Føllet ses her med sin rugemor.Ved embryotransplantation har man en donorhoppe og en recipient (rugemor). Donoren insemineres på almindelig vis med sæd fra en ønsket hingst, og få dage efter ægløsningen skylles denne hoppe og embryonet overføres til rugehoppen. Selve insemineringen kan både foregå på Højelses Hestekliniks Inseminerings- og Embryostation eller på et andet stutteri, men det er vigtigt, at kende den eksakte dag for ægløsningen.
Der er 3 muligheder for at skaffe Recipienthopper. De kan enten være hopper ejet af Højelse Hesteklinik, egne hopper, eller hopper som ejes af andre samarbejdspartnere. For at teknikken kan lykkes optimalt skal rugehopperne synkroniseres i deres cyklus med donorhoppen. Højelse Hesteklinik har en stor flok rugehopper af høj kvalitet og modtager løbende embryoner fra kollegaer rundt om i Danmark og Skandinavien.
Ved skylningen findes oftest kun et men i sjældnere tilfælde 2 eller flere embryoner. Forudsætningen for at finde et embryon er selvfølgelig at donorhoppen har været i stand til at blive drægtig og sandsynligheden for dette er størst hos unge og ukomplicerede hopper. Embryonet undersøges og gøres klar til overførsel under et specielt mikroskop, og selve overførselsprocessen skal foregå utrolig kontrolleret for at opnå det ønskede resultat.
Hvis ikke der findes egnede rugehopper på Højelse Hesteklinik er der mulighed for at at sende embryonet i nedkølet tilstand til en anden station i Europa, hvor der er en egnet rugehoppe. Meromkostningen for forsendelse af embryonet dækkes af donorhoppens ejer.
Forud for en embryotransplantation aftales de nærmere praktiske detaljer i forbindelse med udfyldelse af en detaljeret kontrakt.
Guldmedaljehoppen Tørveslettens Stamina er en af de mange unge succesfulde konkurrencehopper, der har fået embryoføl. I 2012 lavede Højelse embryotransfer fra Odda fra Gultentorp, kåret med 9.00 i rideegenskaber, total 8.71, den højst kårede hoppe udenfor Island.Her resultatet: Hoppeføl født 12/4 2013, far Viktor fra Diisa. Rugemor er DV hoppen Halabja. Føllet ejes af Stutteri Gultentorp i Gistrup. Bøgegårdens Don Romina (guldmedaljehoppe og mor til Sezuan) fik d 8/5-2013 to fine hoppeføl. Begge føl er blevet til ved hjælp af embryotransfer, og har derfor hver sin rugemor.Føllene er født med 1½ times mellemrum :)