Sædtyper og ifoling

SædcellerSædcellerAnvendelse af transportsæd (køle-/frostsæd) og insemineringsteknikken åbner mulighed for at opnå et afkom efter en hingst, som er opstaldet langt væk fra hoppen.

Insemineringsteknikken foregår således, at hoppens ægløsningstidspunkt bestemmes ved scanning, sæden bestilles, så den kan ankomme til insemineringstationen før ægløsning, sædkvaliteten undersøges og hoppen insemineres.

Afregning til dyrlægen for insemineringen foregår pr. brunst og i gennemsnit anvendes ca. 1,5 brunst pr. hoppe før den er drægtig. Såfremt hoppen har brug for supplerende behandling eksempelvis børskylning, hormonbehandling eller andet kommer udgifterne til dette oveni. Prisen for selve sæden/hingsten aftales direkte med hingsteholder og er dyrlægen uvedkommende.
Der kan være en del faldgruber, der skal kendes forud for insemineringen bl.a. sædens kvalitet, ifolingsprocent, leveringsbetingelser, forsendelsesomkostninger, følpenge, indberetning til avlsforbund mm. Udgifter som ikke henhører under insemineringen viderefaktureres til hoppeejer, så er der tvivl, kontaktes dyrlægen inden ifolingen.

Naturlig bedækning og frisk sæd
Naturlig bedækning bruges evt. ved vedvarende problemer med ifoling, men ikke mange hingste tilbyder metoden. Nogle få af de hingste, der anvender Højelse Hestekliniks stutteri som avlsstation tilbyder naturlig bedækning. Oftere lades hingsten springe på et fantom med aftapning af sæden (frisk transportsæd), der umiddelbart efter kan overføres til hoppen.

Kølesæd
Kølesæd bestilles fra ind- og udland og tidspunkter og leveringshyppighed kan variere fra sted til sted. Typisk bestilles danske hingste man-, ons- og fredag, evt. lørdag før kl. 9, mens udenlandske hingste oftest bestilles man-fredag inden kl. 9. Hoppen skal derfor være undersøgt på stationen disse morgener inden kl. 9 eller aftenen forinden. Sæden ankommer enten den følgende morgen eller samme dags aften. I tilfælde, hvor sæden er bestilt op til en weekend, en helligdag eller ved en hastebestilling er det i visse tilfælde nødvendigt at hoppeejer selv afhenter sæden ved et transportfirma eller i lufthavnen og transporterer sæden til Højelse Hestekliniks stutteri.

Frostsæd
Anvendelse af frostsæd har den fordel at sæden transporteres til stationen i en speciel container før sæsonen, og at sæden dermed er på stationen når den skal bruges. Herved undgås leveringsproblemer i weekender og ved helligdage som ses ved anvendelse af kølesæd. En inseminering med frostsæd kan ofte købes billigere end ved anvendelse af kølesæd, og man er uafhængig af, om hingsten er presset med mange hopper eller ved hyppig deltagelse i stævner. Frostsædsteknikken kræver scanning af hoppen minimum hver 8. time, hvorfor prisen pr. brunst er dyrere end med kølesæd. Hvis man påtænker at anvende frostsæd er det en god ide at kontakte Højelse Hesteklinik i god tid med sine ønsker, så sæden kan bestilles rettidigt.