Tandbehandling

Ældre hest med paraodontoseÆldre hest med paraodontoseTandbehandling/tandrasp
Hestens tænder er såkaldte hypsodonte tænder, der modsat f.eks. menneskets tænder vokser og slides gennem hele livet. Når tænderne vokser og slides kan der derfor fremkommer afvigelser i form af spidser, kroge og nogle gange forskellige former for bølge- og trappebid. Dette kan lede til diastemer (mellemrum mellem tænderne), hvor der kan dannes meget generende og smertefulde foderpakninger. Hestens underkæbe er smallere end overkæben, hvorfor tandspidser oftest sidder ud mod kinden i overmunden og ind mod tungen i undermunden. Nutidens ridehestetyper er ikke fremavlet på bagrund af deres tænder, altså har de fleste af vores heste behov for en korrigerende tandrasp årligt og nogen gange oftere.

Heste der af forskellige årsager ikke rides som f.eks. avlshopper kan også have behov for at få raspet tænder, da tandspidser kan give anledning til smertefulde sår i mundhulen og dermed nedsat tyggefunktion. Man ved ikke med sikkerhed, hvordan bedøvelse påvirker livmoderens funktion og fosteret. Vi anbefaler derfor, at mundhuleundersøgelse og tandrasp foretages når hesten ikke er drægtig dvs. efter foling og inden evt. inseminering.

Vi tilbyder en særdeles grundig mundhuleundersøgelse udført af erfarne dyrlæger. Hesten bedøves og der bruges en mundspærre, så også de bagerste tænder efterses. Elektriske tandrasper anvendes efter behov, og på klinikken udføres også større indgreb, såsom fjernelse af sygdomsramte tænder. Højelse Hestekliniks dyrlæger har alle sammen elektriske tandraspe med som en del af standardudstyret.

Ved tandrasp på klinikken og stutteriet ydes 25% rabat.

Tandkirurgi
Desværre forekommer det, at heste beskadiger deres tænder og mundhule. Disse skader opdages typisk ved akut opståede gener eller rutinemæssig tandrasp. Hos yngre heste er dette ofte resultatet af traume såsom spark eller indtagelse af fremmedlegemer. Hos den ældre hest, opstår problemer som følge af manglende tænder, svage tænder og infektion (herunder karies, paradontose, og knogleinfektion).

En undersøgelse inkluderer generel klinisk gennemgang af hesten samt grundig visualisering af mundhulen med mundspærre. Herefter foretages røntgenundersøgelse. Om nødvendigt udtages vævsprøver til biopsi og ultralydsscanning af det sygdomsramte område foretages. Behandling kan inkludere tandekstraktion, medicinsk behandling, plombering af karies (huller i tænderne), mv. og tilrettelægges alt efter undersøgelsesresultaterne.


Røntgenbillede af tandrødder og bihulerRøntgenbillede af tandrødder og bihulerHingstetand med tandkødsbetændelse efter fjernelse af plakHingstetand med tandkødsbetændelse efter fjernelse af plak
Knækket fortandKnækket fortandDiastemer med mavebremselarver i tandkødet er meget generende for hestenDiastemer med mavebremselarver i tandkødet er meget generende for hesten
Diastemer med foderpakningerDiastemer med foderpakninger